Mituri despre cezariană. Lucruri pe care nu ți spune nimeni despre acest tip de naștere

de: Elena
19 02. 2021, 10:28

Deși a ajuns, din păcate, aproape o operație de rutină, cezariana este, totuși, o intervenție chirurgicală dificilă, care poate implica riscuri majore. Din ce în ce mai multe mame aleg să nască prin operația de cazariană, fie din cauza problemlor de sănătate și la recomandarea medicului, fie de teamă sau pentru a putea beneficia de o naștere programată.

Însă, sunt câteva lucruri pe care nu ți le spune nimeni înainte de această operați majoră.

Ce nu îți spune nimeni despre cezariană

Vei avea frisoane. Dacă ți s-a făcut o anestezie spinală, este foarte probabil să ai frisoane sau să-ți simți corpul scuturat de spasme. Senzația este extrem de stranie, cu atât mai mult cu cât simți să se apropie un nou spasm, dar nu poți controla în vreun fel mișcarea. Efectul secundar al anesteziei nu durează însă foarte mult, dispărând în câteva ore.

Simți tot ce se întîmplă. Deși anestezia te amorțește complet de la brâu în jos și nu simți durere în timpul operației de cezariană, simți tot ce se întâmplă și când ți se umblă prin abdomen. Când bebelușul este extras, simți pregnant că ceva este scos din interiorul tău, senzația pe care mămicile o descriu ca foarte ciudată.

Îți va fi foarte frig. Într-o sală de operații, în mod normal, temperatura este destul de scăzută. Acest lucru se întâmplă pentru a putea menține mediul steril, a preveni formarea umidității și înmulțirea coloniilor de bacterii. Dacă în sala de nașteri, medicii mai ridică puțin temperatura, pentru ca bebelușul să vină pe lume într-un mediu prietenos, faptul că stai amorțită, goală pe trei sferturi și nemișcată mai bine de 30 de minute îți induce o senzație acută de frig, notează baby.unica.ro.

Simți durere când strănuți sau tușești. Un simplu strănut poate fi destul de dureros după o cezariană. La fel, o tuse va fi mai dureroasă decât nașterea în sine. Dacă simți nevoia să tusești sau să strănuți, ține o pernă presată pe abdomen în timp ce faci asta. De folos sunt și bandajele speciale de compresie, care diminuează durerea provocară de contractarea musculaturii din zona ambominală atunci când tușești sau strănuți. O astfel de durere poate persista câteva săptămâni după nașterea prin cezariană.

Mituri și adevăruri despre cezariană

1. Alăptarea este o provocare

Alegerea metodei de hrănire este întotdeauna personală. Atunci când vine vorba de alăptare, nu există lucruri distincte atunci când faci cezariană sau naști normal. Mamele care fac cezariană consideră că este mai greu să inițieze procesul de alăptare, dar nu este imposibil să facă acest lucru. Singura problemă cu care se confruntă unele mame este durerea chirurgicală. Acestea au nevoie să țină copilul în mod diferit sau chiar să se consulte cu mediul pentru a găsi poziția potrivită pentru a hrăni copilul.

2. Nașterea naturală este imposibilă după o cezariană

Unele persoane cred că este imposibil să nască normal după ce au făcut cezariană. Însă nu este adevărat. Aproximativ 60-80% dintre femeile care au verificat dacă pot naște natural după cezariană au primit rezultate pozitive.

3. O femeie poate avea maximum 2 nașteri prin cezariană

Deși nu s-au făcut suficiente cercetări pentru a demarca o limită a numărului operațiilor cezariene care pot fi făcute în condiții de siguranță, medicii sunt de părere că cele mai multe femei pot avea 3 nașteri prin această metodă. Dar, este important de știut că fiecare operație de cezariană, este în general, mai complicată decât anterioară.

4. Timpul de recuperare după nașterea naturală este același cu cel de după o cezariană

Deși s-ar părea că timpul de recuperare a nașterii de orice tip poate fi același, acest lucru este înșelător. Cele mai multe nașteri naturale au nevoie de o perioadă de recuperare de aproximativ 1- 2 săptămâni. Pe de altă parte, o cezariană necesită un timp de recuperare de aproximativ trei până la patru săptămâni. O cezariană te împiedică și să faci o anumită perioadă anumite acțiuni precum efort intens, sex, ridicarea obiectelor grele etc.

5. Cezariana este mai ușoară decât nașterea naturală

Cezariana este efectuată în mod normal atunci când există situații cu risc ridicat sau în momentele în care există complicații în timpul travaliului. Majoritatea medicilor preferă întotdeauna și recomandă o naștere naturală, dar încurajează alegerea cezarienei atunci când este necesar. Ar fi o idee minunată să te poți decide ce tip de naștere vrei în ziua nașterii, dar o cezariană este, în cele din urmă, o operație grea, care poate fi evitată dacă nu există complicații. Procedura, ca orice altă intervenție chirurgicală abdominală, are întotdeauna un risc crescut de sângerare excesivă, infecții și altele, lucruri care pot fi evitate. O naștere naturală poate părea neplanificată și mai grea în comparație cu o cezariană, însă luarea în considerare a riscurilor te va ajuta întotdeauna să hotărăști ce e cel mai bine pentru tine și copilul tău.

 

Sursa foto: Pexels.com